Slavnostní otevření nové gastroučebny určené pro žáky gastronomických oborů
Dne 3. března 2022 se za přítomnosti představitelů Olomouckého kraje, odboru školství, města Zábřeha, zástupců projektu IKAPOK a dalších hostů uskutečnilo slavnostní otevření nové učebny pro gastronomické obory vyučované na zdejší škole.
K modernizaci stávající učebny teoretického vyučování a realizaci gastroučebny přistoupila škola poté, co se zapojila do projektu IKAP Olomouckého kraje a byla pověřena vedením Centra kolegiální podpory (CKP) na podporu zájmu žáků o polytechnické vzdělávání s podporou rozvoje čtenářské gramotnosti, kdy současně na škole vznikl krajský metodický kabinet (KMK).
Změnou dispozičního řešení, tedy zvětšením prostoru třídy o původní kabinet a jeho přeměnu na gastrostudio, vznikla moderní odborná učebna spojující teoretické vyučování a odborný výcvik. Gastrostudio je vybavené moderními technologiemi a dalšími přístroji odpovídající současným požadavkům moderní gastronomie, jako je konvektomat s injekčním vývinem páry, vařič Sous Vide systém; vakuová balička; fritéza; výrobník ledu a elektrický barový drtič ledu; kávovar jednopákový s mlýnkem; průtočné chlazení piva, sanitační soudek a jiné. Žáci během výuky mohou dále pracovat s dalším vybavením, které odpovídá současným trendům gastronomie, např.: kuchyňský robot stolní s příslušenstvím, myčka, chlazený stůl, el. sporák se sklokeramickou deskou, mikrovlnná trouba, mixér…
Modernizace učebny byla zahájena v červenci 2021 bouracími a stavebními pracemi, které realizovala firma Ekozis Zábřeh, a ukončena instalacemi technologií firmou Gastrokomplet Ústí nad Orlicí 30. listopadu téhož roku.
Celkový rozpočet akce se vyšplhal na téměř 1 800 tisíc Kč, přičemž 750 tisíc Kč poskytl na stavební práce Olomoucký kraj jako zřizovatel, 800 tis. Kč na vybavení gastroučebny bylo poskytnuto z projektu IKAPOKII a 200 tis. Kč hradila škola z vlastních prostředků.
Cílem projektu je zvýšit odborné kompetence žáků učebních oborů Kuchař-číšník, Pekař a Stravovací a ubytovací služby vyučované na zdejší škole.
Přejeme našim žákům, aby znalosti a dovednosti získané při teoretické a praktické výuce byly pro ně maximálně přínosné při jejich uplatnění v reálném prostřední restauračních zařízení.
nahoru