Zpět na úvod IKAPOKII Slavnostní otevření nové gastroučebny

Slavnostní otevření nové gastroučebny

Slavnostní otevření nové gastroučebny určené pro žáky  gastronomických oborů

 

Dne 3. března 2022 se za přítomnosti představitelů Olomouckého kraje, odboru školství, města Zábřeha, zástupců projektu IKAPOK a dalších hostů uskutečnilo slavnostní otevření nové učebny pro gastronomické obory vyučované na zdejší škole.  

K modernizaci stávající učebny teoretického vyučování a realizaci gastroučebny přistoupila škola poté, co se zapojila do projektu IKAP Olomouckého kraje a byla pověřena vedením Centra kolegiální podpory (CKP) na podporu zájmu žáků o polytechnické vzdělávání s podporou rozvoje čtenářské gramotnosti, kdy současně na škole vznikl krajský metodický kabinet (KMK).

Změnou dispozičního řešení, tedy zvětšením prostoru třídy o původní kabinet a jeho přeměnu na gastrostudio, vznikla moderní odborná učebna spojující teoretické vyučování a odborný výcvik. Gastrostudio je vybavené moderními technologiemi a dalšími přístroji odpovídající současným požadavkům moderní gastronomie, jako je konvektomat s injekčním vývinem páry, vařič Sous Vide systém; vakuová balička; fritéza; výrobník ledu a elektrický barový drtič ledu; kávovar jednopákový s mlýnkem; průtočné chlazení piva, sanitační soudek a jiné. Žáci během výuky mohou dále pracovat s dalším vybavením, které odpovídá současným trendům gastronomie, např.: kuchyňský robot stolní s příslušenstvím, myčka, chlazený stůl, el. sporák se sklokeramickou deskou, mikrovlnná trouba, mixér…

Modernizace učebny byla zahájena v červenci 2021 bouracími a stavebními pracemi, které realizovala firma Ekozis Zábřeh, a ukončena instalacemi technologií firmou Gastrokomplet Ústí nad Orlicí 30. listopadu téhož roku.  

Celkový rozpočet akce se vyšplhal na téměř 1 800 tisíc Kč, přičemž 750 tisíc Kč poskytl na stavební práce Olomoucký kraj jako zřizovatel, 800 tis. Kč na vybavení gastroučebny bylo poskytnuto z projektu IKAPOKII a 200 tis. Kč hradila škola z vlastních prostředků.

Cílem projektu je zvýšit odborné kompetence žáků učebních oborů Kuchař-číšník, Pekař a Stravovací a ubytovací služby vyučované na zdejší škole.

Přejeme našim žákům, aby znalosti a dovednosti získané při teoretické a praktické výuce byly pro ně maximálně přínosné při jejich uplatnění v reálném prostřední restauračních zařízení.  

 Foto

  

nahoru

často
hledáte

Webdesign a realizace ESMEDIA Interactive