Základní informace
| Délka vzdělávání: | 3 roky |
|---|---|
| Forma vzdělávání: | denní |
| Způsob ukončení vzdělávání: | závěrečná zkouška |
| Poskytnuté vzdělání: | Střední vzdělání s výučním listem |
| Podmínky pro přijetí: | Obor je určen převážně pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří mají ukončenou povinnou školní docházku. Vzdělávací program je určen pro dívky a chlapce. |
Zaměření: Kuchařské a číšnické práce
Tříletý učební obor zakončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu. Obor je určen převážně pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří mají ukončenou povinnou školní docházku. U tohoto oboru převažuje praktické vyučování nad teoretickým a nevyučuje se cizí jazyk.
Profil absolventa
Středoškolsky vzdělaný pracovník, který:
- vykonává jednoduché práce při výrobě a podávání jídel
- připravuje a ošetřuje základní druhy surovin a potravin určených pro přípravu jídel
- zvládá přípravu jednoduchých jídel teplé i studené kuchyně, moučníků, teplých i studených nápojů, příloh a doplňků, výdej pokrmů, jednoduchou obsluhu, ošetření nádobí a základní úklidové práce.
Uplatnění absolventa
- pracovník ve všech zařízeních poskytujících stravovací a ubytovací služby
V průběhu studia mohou žáci dále získat:
- za produktivní činnost je žákům vyplácena odměna
- možnost získání certifikátů na základě absolvování kurzů:
- finanční zvýhodnění k získání řidičského průkazu skupiny B
Čtrnáctidenní cyklus, z něhož ve 4 dnech žáci absolvují teoretickou výuku ve škole a v 6 dnech odborný výcvik na odborných pracovištích. Za produktivní činnost je žákům vyplácena odměna.
V 1. ročníku lyžařský kurz, ve 2. roč. cykloturistický kurz.
Hlavní důraz je kladen na odborný výcvik. Teoretická výuka probíhá v budově školy, která je náležitě vybavená pomůckami, dataprojektory a počítači s možností připojení k internetu.
Odborný výcvik probíhá v odborných učebnách školy, na pracovištích školy a na smluvních pracovištích sociálních partnerů. Výuka na smluvních pracovištích probíhá pod vedením učitelů odborného výcviku a zkušených pracovníků těchto firem.
Učební plán
|
Předmět |
1. ročník |
2. ročník |
3. ročník |
|
Český jazyk |
1 |
1 |
1 |
|
Občanská nauka |
1 |
1 |
1 |
|
Matematika |
1 |
1 |
1 |
|
Literárně estetická výchova |
1 |
1 |
1 |
|
Tělesná výchova |
1 |
1 |
1 |
|
Informační a komunikační technologie |
1 |
1 |
1 |
|
Technologie |
3 |
3 |
3 |
|
Potraviny a výživa |
2 |
2 |
2 |
|
Zařízení závodu |
1 |
1 |
1 |
|
Stolničení |
1 |
1 |
1 |
|
Hospodářské výpočty |
- |
1 |
1 |
|
Společenská výchova |
1 |
- |
- |
|
Odborný výcvik |
18 |
18 |
18 |

